19 Eylül 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor muydunuz? 6

Bunları Biliyor muydunuz? 6

*1960’lı yıllara dek Kerkük’te Türklerin, şehrin toplam nüfusunun % 95’ni oluşturduğunu?

* Şili’deki yerli kabile yemekleri ile Türk yemekleri arasında şaşırtıcı ve ciddi benzerlikler bulunduğunu?

* Son 40 yılda, gerek Arap, gerek Kürt yönetimlerinin Kerkük’ü ele geçirmek için, sürekli olarak şehirdeki Türk nüfusunun toplam nüfusa olan oranını düşürmeye çalıştığını?

* Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın (Türk Yönetimi altında, Türk şehri iken ki adı Revan), Türkiye sınırına 16 km. mesafede olduğunu?

* Topkapı Sarayı bahçesinde IV. Murat tarafından yaptırılmış, Revan köşkünün bulunduğunu?

*Türkçe kaynaklarda Türk-Rus savaşlarında sıkça kullanılan “Kazaklar” tabirinin, gerçekte Orta Asya’daki Kazak Türkleri ile hiçbir ilgisi olmadığını ve ilgili kavim hakkında kullanılması gereken doğru tabirin “Kozaklar” olduğunu?

*Ukrayna’da yerleşik Kozakların (örnek: Tolstoy’un Taras Bulba romanına konu olan), bazı eski tarih kitaplarımızda “Don Kazakları” ismi ile geçtiğini?

* Atatürk’ün Sofya’da askeri ataşe olarak görev yaptığı dönemde; Bulgaristan Türkleri’nin sorunları ile ilgilendiğini ve onları birlik haline getirmeye çalışarak, Bulgaristan’daki güçlerini arttırmaya gayret ettiğini?

* I Dünya Savaşında, Osmanlı ile irtibatı kesilmiş olmasına rağmen, Sancaklı Boşnakların Galiçya’da Ruslara karşı Osmanlı saflarında çarpıştığını?

* Sancaklı Boşnakların Galiçya’da hayatta kalanlarının, Anadolu’ya geçerek, Kurtuluş Savaşı’na katıldığını?

* Ankara’nın meşhur caddesi Tunalı Hilmi’ye adı verilen; Bulgaristan Türklerinden olan milletvekili Tunalı Hilmi’nin; konuşmalarında ve yazılarında arı Türkçe'yi savunduğunu ve özgün sözcüklerin yerleşmesi için çaba harcadığını?

* Osmanlı Devleti’nin Nikşiç ilçesini Karadağ’a bırakmayı, İstanbul’u vermekle bir tuttuğu ve o köşeyi aziz vatanın bir parçası olarak görerek, reddettiği için,1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşının çıktığını?

* Ömer Seyfettin, Prens Sabahattin, Ömer Naci ve Recep Peker’in Çerkes asıllı olduklarını?

*7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Üsküp kökenli olduğunu?

* Günümüzde Yunanistan’da, hiç ummadığınız anda, karşınıza dedeleri Yunanistan’a mübadele gitmiş torun Türk Ortodoksların çıkabildiğini ve bugün Rumlaşmış olmalarına rağmen, sizinle Türkçe konuştuklarını?

* Osmanlı zamanında; Bektaşiliğin, Balkanlar ve de özellikle Arnavutluk’ta İslamiyetin yayılmasında son derece etkili rol oynadığını?

* Rusya’da özerk Türk cumhuriyetlerinden, Tuva (Sibirya’nın güneyinde) Cumhuriyetinin bulunduğunu?

*1912’de Balkan Savaşı çıkmadan önce bile, Türkiye’nin (Osmanlı Devletinin) bölgede hükümet konağı, okul, köprü, çeşme yaptırmaya devam ettiğini?

* 1997-1999 arası Türk Dünyasından sorumlu Devlet Bakanı, Prof.Dr. Ahat Andican’ın Özbek asıllı olduğunu?

* İstanbul-İskeçe arası mesafenin 415 km. olduğunu? (İstanbul- Balıkesir arası mesafenin de yaklaşık aynı olduğunu!)

* Günümüz Yunanistan’ında, aşırı milliyetçi Laos partisini, Türkiye ve Üsküp’e hayır afişleri astığını?

* Aşırı milliyetçi Laos partisinin genel başkanının adının Karacaferis! olduğunu?

* Anadolu Türk Beylikleri döneminde, Arapça ve Farsça’ya karşı Türkçe’yi hakim kılma mücadelesinin verildiğini ve Anadolu Türk Beyliklerinin Türkçe’nin yazı dili haline gelmesine katkıda bulunduklarını?

* İran’da Türkçe eğitimin yasak olduğunu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder