19 Eylül 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor muydunuz? 10

Bunları Biliyor muydunuz? 10

* Kırımlı İsmail Gaspıralı’nın (1851-1914); 1884 yılında kurduğu ve daha sonra Türkmenistan, Özbekistan ve Kazaksitan’a yayılan “Cedid” okulları ile Türk dilinde birliğin sağlanmasının amaçlandığını?

* Ünlü Türk astronomu Uluğ Bey’in (1394-1449) Sultaniye (Güney Azerbaycan) doğumlu olduğunu ve Semerkant’ta döneminin dünyada en gelişmiş rasathanesini kurduğunu?

*Çarlık Rusyası tarafından işgal edilene dek (1865-1876 arası), Orta Asya’daki Türk Hanlıklarının bağımsızlıklarını koruduklarını?
* 1913 yılında kurulan ve tarihteki ilk Türk cumhuriyeti olan Batı Trakya Cumhuriyetinin; Yunanistan ve Bulgaristan tarafından tanındığını?

*Kuvvay-ı Milliye tabirinin ilk defa Batı Trakya mücadelesi esnasında (1913) kullanıldığını?

* Mevlana Celaleddin Rumi’nin Afganistan Türklerinden olduğunu ve Afganistan’ın Belh şehrinde doğduğunu?

* Şam doğumlu Türk astronomu Takiyüddin Er Raşit’in (1526-1585) İstanbul’da rasathane kurduğunu, trigonomi ve otomatik makineler alanında çalıştığını?

* 1905 yılından sonra; Kazan’da, Kafkasya’da, Türkistan’da ve Kırım’da yayınlanan 35’ten fazla gazete ve dergide, çok sayıda hikâye ve romanda "Gaspıralı dili" kullanıldığını?

*Divan-ü Lügat it Türk’ün, Kaşgarlı Mahmut tarafından 1072-1074 yılları arasında, Araplara Türkçe ve Türkleri öğretmek amacı ile yazıldığını?

*İstanbul- Odessa arası mesafenin 1100 km. olduğunu? (İstanbul- Erzincan arası mesafenin de yaklaşık aynı olduğunu!)

* II. İzzettin Keykâvus’un (1246-1261) o devirde halk tarafından sevilen destani bir eser olan “Dânişmednâme”yi kendi yazıcısına Türkçe olarak yazdırdığını?

* Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde Türkçe’nin seçmeli ders olara okutulmasına karar verildiğini!?

* İran’ın güneyinde, Kaşgar kökenli,  Kaşkay Türklerinin yaşadığını?

*Ünlü Türk astronomu Uluğ Bey’in Sultaniye (Güney Azerbeycan) doğumlu olduğunu ve Semerkant’ta döneminin dünyada en gelişmiş rasathanesini kurduğunu?

* İstanbul-  Manastır arası mesafenin 900 km. olduğunu? (İstanbul- Mersin arası mesafenin de yaklaşık aynı olduğunu!)

*Su ve mekanik parçaları kullanarak otomasyon sistemleri üreten, robotik biliminin babası, Türk bilgini Cezeri’nin (1136-1206) Cizre doğumlu olduğunu?
* Osmanlı döneminde, İlk eseri yazan ve günümüz Tiran’ında adına ithafen yapılmış caddeler, binalar bulunan, ünlü dil bilimci Şemseddin Sami’nin (Sami Frasheri) hem Arnavut, hem de Osmanlı milliyetçisi olduğunu?

* İstanbul- Yaş arası mesafenin 1250 km. olduğunu? (İstanbul-  Şanlıurfa arası mesafenin de yaklaşık aynı olduğunu!)

* Cebir biliminin ve algoritmanın babası Harizmi’nin (780-850), Hive (Özbekistan) doğumlu olduğunu?

* Rusya’da özerk Türk cumhuriyetlerinden, Karakalpakistan (Kafkasya’da)

Cumhuriyetinin bulunduğunu?

* İstanbul- Yanya arası mesafenin 950 km. olduğunu? (İstanbul- Giresun arası mesafenin de yaklaşık aynı olduğunu!)

* Ünlü Türk astronomu ve matematikçisi Ali Kuşçu’nun (1403-1474), Semerkant doğumlu olduğunu?

* Ali Kuşçu’nun Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’a davet edilerek, Fatih Külliyesi'nin programlarını hazırladığını ve astronomi ile matematik dersleri verdiğini?

* Çin’de Uygur Türklerinin, anayasal hakları olan, ana dillerinde eğitim haklarının ortadan kaldırıldığı ve 2003 yılından beri yasaklandığını?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder