19 Eylül 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor muydunuz? 15

Bunları Biliyor muydunuz? 15

*Kırgızistan da şehir/yerleşim yeri isimlerinin “Sarıkamış”, “Balıkçı”, “Akyol”, “Karakol”, “Sarı Oy”, “Tokmak”, “Kara Oy” olduğunu?

*Kazakistan ve Kırgizistan Türklerinin genel olarak; Orta Asya menşeli topluluklar arasındaki, ortak Türklük kavramından ve akrabalık durumlarından habersiz olduklarını?

 *Arnavutluk’ta Nevruz Bayramının kutlandığını?

 * Kazakistan da şehir isimlerinin; “Aksay”, “Akmola”, “Aksu”, “Aksuyek”, “Aktau (Akdağ)”, “Altay”, “Aktiube (Aktepe)”, “Azgir”, “Baykonur”, “Burabay” olduğunu?

 *Günümüzde de Kazak lehçesinin, Kiril alfabesi ile yazılmakta olduğunu!?

 *Orta Asya’da “Türk” denildiğinde akla, Anadolu’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının geldiğini?

 *Kazakistan ve Kırgizistan’da halkın, aile içinde dahi, öncelikle Rusça konuşmakta olduğunu?

* Kazakistan ve Kırgizistan Türkleri ile konuşmaya çalışıldığında, pek çok ortak kelime sayesinde anlaşma imkanının bulunduğunu?

*SSCB döneminde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki sınırların, aralarında ihtilafa yol açacak biçimde çizildiğini?

*1990 yılında olduğu gibi, geçtiğimiz Haziran ayında da, Kırgızistan’da Kırgızlar ile Özbekler arasında gerilim çıktığını ve on binlerce Özbek’in Kırgızistan’dan kaçıp, sonra otuz beş bininin geri geldiğini?

 *1865-1878 yılları arasında varolan, Kaşgar’daki (Çin yönetimindeki Uygur bölgesinde) Kaşgar Hanlığının, Osmanlı Devleti himayesine girdiğini ve topraklarının Osmanlı Devleti (Türkiye) toprağı sayıldığını?

*Orta Asya’da yemek isimlerinin; “Beşparmak”, “Mantı”, “Şorpa (Çorba)”, “Şaşlık (şiş)”, “Pilov”, “Şubat (deve sütü)”, “Basturma (pastırma)”, “Sucuk”, “Balkaymak” olduğunu?

 * Kazakistan ve Kırgızistan’da, politik olarak; halen dev komşuları olması nedeni ile Rusya’nın dikkate alınmaya devam ettiğini, Türkiye ve Çin’in etkilerinin ise hissedilmediğini?

* Türk firmaları tarafından Kazakistan’da üstlenilen müteahhitlik projeleri toplamının 4,2 milyar dolara ulaştığını?

* Anadolu Türkçesinde yer alan rakam, beden ve renk kelimeleri ile Kazak/Kırgız Türkçesinde yer alan eşdeğerlerinin hemen hemen aynı olduğunu?

*Orta Asya Türklerinin fiziksel özellikleri ile Anadolu Türklerininkinin, birebir benzerlik gösterdiğini?

*Osmanlı Devletinin 16. ve 17. yüzyıllarda, İran’a karşı açılan seferlerde; Özbek Hanlıkları ile işbirliği ve ilişki içinde olduğunu?

* Günümüzde, Kırgızistan’da da sokak levhalarının, Kiril alfabesi ile yazılmakta olmasına rağmen, Latin harflerinin de kullanılmaya başladığını?

*Türkiye ile Azerbaycan arasında ortak alfabe olmayışının, Oğuz Türkleri arasındaki yazılı iletişimi ve işbirliğini engellediğini?
       
* Özbekistan ve Kazakistan'da da ilköğretim okullarında başlatılan Latin alfabesine geçişin orta öğretim kurumlarına kadar yükseldiğini?

*Tataristan menşeli ürünlerde Latin alfabesinin kullanıldığını?

* 16 Kasım 2002’de Rusya Federasyonu’na bağlı tüm özerk cumhuriyet ve vilayetlerde Kiril alfabesi dışındaki alfabelerin kullanımını yasaklayan kanun değişikliğinin Duma tarafından kabul edildi.?

 *1994'te Moskova ile yapılan bir anlaşma ile ülkesindeki yeraltı kaynaklarının çıkarılması ve işlenmesi hakkının, tamamen Tataristan yerel hükümetinin eline geçtiğini?

 *Dünyada 200 milyonun üzerinde Türk lehçelerini konuşan bulunduğu ve bunun % 60’dan fazlasının Oğuz Türkçesi (Türkiye, Balkanlar, Azerbaycan, İran, Suriye, Irak) konuştuğu dikkate alınacak olursa; diğer Türkçe konuşan Topluluklar için de, birleştirici üst ortak Türk lehçesinin, Oğuz Türkçesi olması gerektiğini?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder