19 Eylül 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor muydunuz? 17

Bunları Biliyor muydunuz? 17

* Eylül 2010’da İstanbul'da gerçekleşen 10'uncu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi zirvesinin, ilk kez Oğuz Türkçesinde yapıldığını? (Bundan önceki zirvelerde Rusça ve İngilizce kullanılmıştı.)

*  2010 yılı Ocağında İran ile Türkmenistan arasında, ikinci doğalgaz boru hattının açıldığının?

* Devletabad-Salıp Yar adıyla anılan hatla; Türkmenistan’ın en büyük, en zengin mevcut gaz yatağı olan Devletabad'dan, İran'ın kuzeyindeki Salıp Yar'a doğalgaz aktığını?

* Lübnan ile Kıbrıs arasındaki suların derinliklerinde önemli petrol ve gaz rezervleri bulunduğunu? 

* Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesine; Özbekistan’ın, 2006 yılından beri katılmadığını?

*Türkmenistan’dan İran’a uzanan 200 km. uzunluğundaki, ilk doğal gaz boru hattının, “Körpece-Kurtköy” hattı olduğunu?

*Kazakistan’ın AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) dönem başkanı olduğunu?

* Türk Dili Konuşan Ülkelerin kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan, TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi)’un 1993 yılında Almatı’da kurulduğunu?

*Lübnan mutfağı ile Antakya mutfağının hemen hemen aynı olduğunu?

*Romanya’daki müzelerde, ülke tarihinin Osmanlı Devleti yönetiminde geçen yüzyıllarından bahsedilmediğini?

*İran ile Türkmenistan arasında; Kuzey-Güney demiryolu hattının geliştirilmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini?

* Kuzey-Güney demiryolu projesinin; Türkmenistan'dan da geçerek Kazakistan'ı İran'ın Basra Körfezi limanlarına bağlayacağını?

*Faaliyete geçen boru hatları neticesinde; Türkmenistan'ın yıllık 70-80 milyar metreküplük yıllık doğal gaz üretiminin Rusya, İran ve Çin tarafından paylaşılmış olduğunu?

* Bu durumdan en çok Türkmen gazına umut bağlayan Nabucco projesinin etkileneceğini?

* 3 Ekim 2009 Nahcivan Anlaşması'yla kurulan Türk Konseyi'nin kurumsal merkezinin İstanbul, akademik merkezinin Kazakistan, Parlamenterler Asamblesinin (TÜRKPA) merkezi ise Bakü olduğunu?

* TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı)’nın Bosna Hersek’e dönecek Boşnaklar'a; üç yıl boyunca aylık gelir, ayrıca iki inek, bahçesini ekip-biçmesini sağlayacak tohum ve gübre yardımı vaat ettiğini?

* Türkmenistan devlet başkanı Berdimuhammedov’un; Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattının yaşama geçmesi için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladığını?

*Kazakistan’ın enerji hatlarını korumak üzere, Kazakistan’da iki adet ABD üssü bulunduğunu?

*2010 Dünya Basketbol Şampiyonası final maçını izleyen Lübnanlı gençlerin, maç boyu milli takımımızı destekleyip, yerlerinde duramadıklarını?

* ABD’nin; Kazakistan’ın petrol ve doğal gaz şirketleri ile ikili anlaşmalar yaparak, zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine, daha toprağın altında iken yüzde doksan ve yüzde doksan iki oranında ortak olduğunu?

*Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türk Dünyası Akademisinin kurulduğunu?

*Kazakistan’da başta "Chevron" olmak üzere, ABD'in ünlü petrol devlerinin yatırımlarının 30 milyar doları aşmasının beklendiğinin?

* 3 Ekim'in Türk Dili Konuşan Ülkeler Günü olarak ilan edilmesi kararının alındığını?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder