Atatürk ve Türk Dünyası

Atatürk ve Türk Dünyası

Bunları Biliyor muydunuz?

ATATÜRK VE TÜRK DÜNYASI:

*Atatürk’ün İran ve Afganistan ile yakınlaşarak Sadabad Paktını kurmasının ardında, Orta Asya bölgesine yakın olma amacının bulunduğunu?

* Atatürk’ün, kendisinden sonraki dönemde kapatılan Türkiyat Enstitüsünü kurduğunu?

* Sovyetler Birliği’nin Orta Asya bölgesinde Latin alfabesi kullanılmaya başlanmasının; söz konusu coğrafya ile bütünleşmek adına, Atatürk’ün Latin alfabesine geçme kararının nedenlerinden birini oluşturduğunu?

*Atatürk’ün vefatından önce Ankara’da ziyaret ettiği son yerin, Dil-Tarih-Coğrafya fakültesi binasının inşaatı olduğunu?

* Atatürk döneminde Türkiye’nin de Latin harflerine geçmesi üzerine; Rusların derhal Orta Asya’da Latin Alfabesi kullanımını kaldırarak, Kiril alfabesine geçtiğini?

*Büyük önder Atatürk’ün; bizzat kendisinin, Göktürk kitabelerinden kelimeler derlemek sureti ile Türkçe’mize kelimeler kazandırdığını?

*Atatürk’ün 1921 yılında, “Azerbaycan ve tüm Türkistan Türklerinin dertleri bizim dertlerimiz, sevinçleri bizim sevincimizdir” dediğini?
                                             ,
*Atatürk’ün; “Sovyetler Birliği” çatısı altında yaşayan Türk halklarının sözlüklerinin yapılmasını istediğini?

*“Altay Türkçesi Sözlüğünün” Atatürk zamanında basıldığını?

*Atatürk döneminde; Bulgaristan ve Moldova’ya (Gagavuz Türklerine) Türkçe ve tarih öğretmenleri gönderildiğini?

*Atatürk’ün; 1933 yılında, Sovyetler Birliği’nin dağılma ihtimaline karşı; “Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanırlar? Manevi köprülerini sağlam tutarak. Dil bir köprüdür, din bir köprüdür, tarih bir köprüdür.. Onların (dış Türklerin) bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Biz yakınlaşmalıyız. Tarihimizi, dilimizi, ortak değerlerimizi biz ortaya çıkarıp hazır hale getirmeliyiz.”  dediğini?

*Kurtuluş Savaşını yöneten, tümen ve daha üst kademelerdeki komutanların, % 60’ının Balkanlar doğumlu olduğunu?

* Hatay cumhuriyeti bayrağının tasarımını, Atatürk’ün bizzat kendisinin yaptığını?

*Batum, Kerkük, Musul, Halep ve Nahcıvan’ın Misak-ı Milli sınırları içinde yer aldığını?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder