19 Eylül 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor muydunuz? 16

Bunları Biliyor muydunuz? 16

* Rusya’da federe cumhuriyetlerin başkanlarının Moskova’dan atanması uygulamasına geçildiğini?

*Yukarıdaki duruma ek olarak, Rusya’daki özerk Türk cumhuriyetleri de dahil, bütün cumhuriyetlerden anayasalarını, Rusya Federasyonu Anayasası ile uyumlu hâle getirmelerinin istendiğini?

*Rusya’nın etkisine karşı; Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova tarafından kurulmuş (GUAM) örgütünün bulunduğunu ve en son zirvesini Mayıs 2010’da Kiev’de gerçekleştirdiğini?

 *Özbekistan’ın, ABD’ye tepki olarak, 2005 yılında GUAM’dan ayrıldığını? 

 * Rus ve Çin istilalarına uğrayana kadar, tarih boyunca, Batı ve Doğu Türkistan arasında sınır bulunmadığını?

* Orta Asya nüfusunun büyük bir kesiminin yaşadığı Fergana Vâdisi’nin, Orta Asya’nın merkezi olduğunu?

 *Türkistan’ın işgali esnasında (19. yüzyıl), Rusya ve Çin’in dayanışma içine girdiğini?

* Lazkiye çevresinde toplam 265 Türk köyü bulunduğunu?

*Rusya’da; başta Tatarlar olmak üzere, özellikle özerk Türk cumhuriyetlerinin Latin alfabesine geçmek için çalışmalarda bulunduğunu?

*Rusya hükümetinin bütün federe cumhuriyetlerde Kiril alfabesinin kullanılacağına dair karar alması ile cumhuriyetlerin yukarıdaki isteklerine son verdiğini?

 *Çinlilerin, Uygur bölgesini adlandırdıkları “Şin Can” tabirinin, “Kazanılmış Toprak” anlamına geldiğini?

 *Suriye’de toprak reformu adıyla, birçok Türkün toprağının, yerleştirilen Araplara dağıtıldığını?

 *Türkmenistan’ın, Çin’in doğal gaz ihtiyacının yarısını tedarik ettiğini?

 *Türkmen-Çin doğal gaz boru hattı sayesinde, Çin’in Orta Asya enerji oyununda önemli bir aktör olarak ortaya çıktığını ve Çin’in Hazar denizine stratejik bir erişim yolu elde ettiğini?

*ABD’nin Montrö anlaşmasını değiştirerek, Karadeniz’de savaş gemisi bulundurmak sureti ile Hazar havzasındaki enerji kaynaklarına yakın olmaya çalıştığını?

 *Kırgızistan’ın önemli miktarda doğal zenginliği olmamasına rağmen, değerli stratejik konumu nedeni ile ABD ve Rusya arasında nüfuz mücadelesine konu olduğunu?

* Stratejik konumu sayesinde, Kırgızistan’ın kontrolünün; Kazakistan’a, Özbekistan ve Tacikistan’a ve de Çin’e baskı imkanı sunduğunu?

* Suriye Türkleri ile ilgili akademik çalışmaların, yok denecek kadar az olduğunu?

 * Doğu Türkistan’da şimdiye kadar 5 bin yerde maden ocağı işletmeye açıldığını ve bu rakamın, Çin’deki toplam maden ocaklarının yüzde 85’ini teşkil ettiğini?

 *Putin tarafından geliştirilen Rus dış politikasında, “Rus dilinin korunması” hususunun, ana hedeflerden biri olarak yer aldığını?

* Rusya ulusal güvenliğinin ve ulusal bekâsının kilidi olan stratejik genişlemesinin 4 sınırından; birinin Orta Asya’daki Tanrı dağları, diğerinin de Kafkaslar olduğunu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder