19 Eylül 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor muydunuz? 5

Bunları Biliyor muydunuz? 5

* Fransa’nın “Francophonie (Fransızca konuşanlar) ” örgütlenmesi ve zirvesi ile dünyada Fransızca konuşan  topluluklar üzerinde nüfuz tesis ettiğini ve  Uluslararası Francophonie Örgütü aracılığı ile örgütün üyelerine yönelik dil, kültür ve siyasi düzeydeki faaliyetlerini sürdürdüğünü?

* Fransa örneğinden yola çıkılarak “Türkçe Konuşan Ülkeler Topluluğunun kurulabileceğini?

* AB’de ilk Türk asıllı bakanın, Brüksel bölge hükümeti çevre bakanı, Emirdağlı Emir Kır olduğunu?

* Hollanda millet meclisinde 5 Türk milletvekili bulunduğunu?

* Kırım'da Tatar çocuklarının %10'unun anadillerinde eğitim veren "Milli mektepler"de öğrenim görebildiğini, Anadilde eğitim veren 15 tane okul bulunduğunu?

* “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi” kısaca Türk Konseyi’nin, 3 Ekim 2009'da Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde imzalanan Nahçivan Anlaşması ile kurulduğunu?

* Türk Konseyi’nin Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan uluslararası örgüt olduğunu?

* Fransa’nın hedefinin, Fransızca konuşulan toplumları, bir taraftan dil bilimi ve kültürel alanda, diğer taraftan ise ekonomik ve siyasi alanda birer işbirliği platformu konumuna getirmek olduğunu?

* Kirgizistan/Celalabad İktisiat ve Girişimcilik Üniversitesi, Azerbaycan/Bakü Devlet İktisat Üniversitesi ve Kazakistan/Almati Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesin'de açılmış olan ve Türkçe (Türkiye Türkçesi) ile eğitim veren fakülte ve bölümlerin mevcut olduğunu?

* Türkiye’de okumak isteyen yabancı öğrencilerin girdiği YÖS imtihanının, her yıl  27 ülkenin başkentinde düzenlendiğini?

* Türk üniversitelerinde 127 ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğünü?

* Türk üniversitelerinde, 2008-2009 sezonunda 18 bin 158 yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü? (not: Çin’deki yabancı öğrenci sayısı 230 bin, ABD’de 671 bin!)

*Atatürk’ün İran ve Afganistan ile yakınlaşarak Sadabad Paktını kurmasının ardında, Orta Asya  bölgesine yakın olma amacının bulunduğunu?

* Atatürk’ün, kendisinden sonraki dönemde kapatılan Türkiyat Enstitüsünü kurduğunu?

* KKTC'de öğrenim gören çeşitli ülkelerden öğrenci sayısının 24 bin civarında olduğunu?

*Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun tamamlanması ile Türkiye’nin Orta Asya’ya bağlanma imkanını bulacağını?

*Atatürk’ün vefatından önce Ankara’da ziyaret ettiği son yerin, Dil-Tarih-Coğrafya fakültesi binasının inşaatı olduğunu?

*Lübnan’daki Büyükelçiliğimizin, Osmanlı sonrası orada kalmış Türklere yönelik olarak okul ve sağlık ocağı yaptığını?

* Sovyetler Birliği’nin Orta Asya bölgesinde Latin alfabesi kullanılmaya başlanmasının; söz konusu coğrafya ile bütünleşmek adına, Atatürk’ün Latin alfabesine geçme kararının nedenlerinden birini oluşturduğunu?

* İstanbul-Kavala arası mesafenin 450 km. olduğunu? (İstanbul-Ankara arası mesafenin de yaklaşık aynı olduğunu!)

* Atatürk döneminde Türkiye’nin de Latin harflerine geçmesi üzerine; Rusların derhal Orta Asya’da Latin Alfabesi kullanımını kaldırarak, Kiril alfabesine geçtiğini?

* İttihat ve Terakki Cemiyetinin programında (1909), İmparatorluğu oluşturan milletlerin ilkokulda kendi ana dilleri ve Türkçe olarak yapılacağının; İmparatorluğun orta ve yüksek öğretim dilinin ise sadece Türkçe olacağının yer aldığını?

* Rusya parlamentosunun aldığı karar ile Rusya Federasyonu içinde Rusça dışında başka bir dille eğitim yapılmasının yasaklandığını?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder